Simplon diplomatija

Reciprocitet u spoljnoj politici je nepisano pravilo, ali ono se ponavlja konstantno, pogotovo kod naroda koji su u sukobu interesa. Inače, reciprocitet ne mora biti pravilo samo u sukobljavanju interesa naroda i država, već i u međusobnoj saradnji.

Ipak, mora se odmah ukazati na razliku između reciprociteta i revanšizma u komplikovanim međunarodnim odnosima kada su sporovi u pitanju.

Oko za oko, zub za zub, milo za drago tj. osveta na određeni način jeste deo reciprociteta, ali u odnosu na primitivni revanšizam, reciprocitet ne mora nužno značiti podstrekivanje ili upotrebu sile u cilju ostvarenja nekog interesa.

Reciprocitet nije puko i trenutno rešavanje nepravde uzvraćanjem istom merom, već kontinuirano činjenje pritiska svim vidovima političkog, društvenog i ekonomskog delovanja. Uopšteno govoreći, reciprocitet u spoljnoj politici jeste pravna kategorija koja nema vremenskog ograničenja za razliku od revanšizma koji je uvek ideološki obojen i deluje u određenom političkom momentu.

Reciprocitet ostavlja mogućnost za dalje pregovore i ostvaruje mnogo bolju poziciju u njima.  Pošto je ova pravna kategorija sporna u našoj spoljnoj politici, pitanje je šta možemo očekivati od tog 3. februara. Države koje ne primenjuju ovo pravilo su praktično države sa ograničenim suverenitetom.

Coppersmith

Tekst objavljen 3.2.2015. godine na sajtu http://www.konkretno.co.rs

http://www.konkretno.co.rs/politika-i-drustvo/politika/uskoro-ce-3-februar

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s