Lupus in fabula

VUK DRAŠKOVIC

Autoimuni gospodin Lupus se oglasio i predao nam u amanet, pored već čuvena tri prsta, i katarzu, kroz koju moramo proći ako želimo da se izlečimo. Istovremeno, Lupus se osvrnuo i na razloge naših nevolja. Svojom kudravom mudrošću, nesumnjivo je utvrdio da su bolesnici sami krivi za svoju bolest, i da je eto, baš on, gos’n Lupus govorio još onomad, kako treba da se lečimo, ali ga niko nije poslušao. Pošto smo dobili ponudu sledovanja lekova od čuvenih filantropa i lekara sa Zapadne strane, mi smo kao i svi ostali teški bolesnici odbili da se lečimo baš na taj način, te stoga treba da sami snosimo odgovornost za sopstveno zdravlje.

Sve bi to možda i bilo u redu, da je zaista tako, ali ako znamo da je Lupus, u principu, sistemska bolest tj, „autoimuna bolest u kojoj imuni sistem postaje hiperaktivan i napada normalno, zdravo tkivo“* , onda i fabula u kojoj samog sebe predstavlja kao glavnog junaka, još od onog martovskog dana, postaje sve jasnija. Pogotovo sada, kada je prošlo neko vreme i kada znamo da Lupus nikome nije odgovarao za svoje postupke, upravo zbog istih onih filantropa i lekara sa Zapadne strane koji su nama nudili lekove, priča glavnog junaka je postala pitka kao sok od ovčijeg loja. Kako je gos’n Lupus vodio svoje Ovis aries, videli smo kroz proteklo vreme.

Fabula docet je da se Lupusu ne može verovati, upravo zato što je dijagnoza postavljena pogrešnoj strani. Glavno pitanje više nije da li treba terapija nama ili Lupusu, jer mi se možemo izlečiti od naših boljki, ali „trenutno ne postoji idealan lek za lupus, niti je otkriven novi lek za njegovo lečenje u poslednjih 50 godina. Mada postoji veliki broj lekova, trenutno su svi oni u fazi istraživanja ili je u toku njihovo kliničko ispitivanje. Rana dijagnoza i pravilno lečenje mogu biti značajan činilac i od presudnog značaja u kontroli bolesti i suzbijanju njenih simptoma“**.

*/ ** – http://sh.wikipedia.org/wiki/Lupus

Coppersmith

Advertisements

Једно мишљење на „Lupus in fabula

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s